Select Page

Maailman paras linssikeitto painekattilassa valmistettuna

Käsissäsi on internetin paras linssikeittoresepti! Kookoscurryliemestä ja punaisista linsseistä koostuva keitto on täyttävää perusruokaa. Se on myös vegaanille sopiva ateriavaihtoehto. Seuraksi tarvitset vain rapeaa maalaisleipää

Servings

8

Ready In:

40mins

Calories:

203kcal

Good For:

Lunch

Inroduction

About this Recipe

Linssikeitto on puhtaasti kasvipohjainen herkku, joka on täynnä ravitsevia vihanneksia ja kasviproteiineja. Keittoon tulee kahdenlaisia linssejä, vihreitä ja punaisia. Kummatkin tuovat oman herkullisen lisänsä keittoon.

 • Vihreät linssitovat täynnä antioksidantteja, rautaa ja magnesiumia. Niissä on pippurinen maku ja ne säilyttävät muotonsa hyvin.
 • Punaiset linssit ovat maultaan makeampia ja ulkonäöltään kauniin kirkasvärisiä. Kypsennettäessä ne halkeavat, joten ne sopivat täydellisesti keiton sakeuttamiseen.

 

Voit tietenkin halutessasi käyttää vain yhdenlaisia linssejä – kumpikin lajike toimii yhtä hyvin. Punaiset linssit ovat herkempiä murtumaan, ja niistä valmistetun keiton rakenne muistuttaakin enemmän muhennosta. Vihreät linssit ovat tukevampia ja säilyttävät muotonsa paremmin, joten niistä valmistettu keitto on rakenteeltaan erilainen. Vihreät ja punaiset linssit toimivat linssikeitossa hyvin yhdessä.

Ainekset

 • 1rkl kookosöljyä
 • 2kuutioitua keltasipulia
 • 4murskattua valkosipulinkynttä
 • 1rkl murskattua tuoretta inkivääriä
 • 4kuutioitua sellerinvartta
 • 2kuutioitua porkkanaa
 • 1rkl currya
 • 1rkl kurkumaa
 • 1tl kuminaa
 • 1tl suolaa
 • 1/2tl pippuria
 • 2 1/2 dl punaisia linssejä
 • 2 1/2 dl vihreitä linssejä
 • 5 dlkookosmaitoa
 • 8 dl kuutioituja tomaatteja
 • 5 dlkasvislientä
 • 5 dl (pilkottua) pinaattia

 

Kuinka valmistaa linssikeittoa painekattilassa

Ohje on niin helppo, että siinä tuskin on valmistusvaiheita läpikäytäväksi. Löydät varsinaisen reseptin artikkelin lopusta.

Step 1
Huuhtele linssit hyvin ja pilko vihannekset. Pinaatti lisätään keittoon vasta lopussa sellaisenaan, joten sille ei tarvitse tehdä mitään, ellet halua.
Step 2
Lisää ainekset painekattilaan. Pinaattia lukuun ottamatta ainekset lisätään kaikki suoraan kattilaan reseptissä mainitussa järjestyksessä.
Step 3
Keitä 5 minuutin ajan. Pidä mielessä, että painekeittimeltä vie 5-10 minuuttia aikaa saavuttaa oikea paine, joten keittoaika on kokonaisuudessaan noin 15 minuuttia.
Step 4
Vapauta paineensäätöventtiili ja poista sitten kattilan kansi.
Step 5
Viimeiset vaiheet. Voit sekoittaa pinaatin tässä vaiheessa keittoon ja tarjota keiton sellaisenaan. Jos haluat keitostasi ihanan kermaista, ota valmiista keitosta erilleen pari desilitraa ja sekoita ne tehosekoittimessa tasaiseksi. Sekoita ne sitten taas muun keiton joukkoon. Hyvää ruokahalua!

Korvaavia ainesosia

Mikäli tahdot korvata ohjeessa mainitut linssilajikkeet toisilla, voit hyvin tehdä niin! Vihreiden ja punaisten linssien lisäksi on olemassa myös ruskeita, mustia ja keltaisia linssejä.

Jos kaipaat linssikeittoosi lisäproteiinia, voit lisätä joukkoon tofua tai muuta kasvipohjaista lihankorviketta. Jos taas keitosta ei ole välttämätöntä tehdä vegaanista, voit lisätä siihen makusi mukaan kanaa, kalkkunaa tai kinkkua. Pidä kuitenkin mielessä, että keittoon lisättävä liha on esikypsennettävä. Sekoita se keittoon varsinaisen valmistuksen lopuksi, samalla kun lisäät pinaatin. Esimerkiksi grillikana tai joulukinkun jämät uppoavat tähän keittoon hyvin.

Huomautus: Keiton sakeuttamiseksi ja kermaisen koostumuksen luomiseksi on tässä ohjeessa käytetty kookosmaitoa. Voit korvata kookosmaidon paksulla kuohukermalla tai ranskankermalla, mikäli keiton vegaanisuus ei ole sinulle ensiarvoisen tärkeää. Kookosmaidon voi myös jättää kokonaan pois maun tai koostumuksen siitä kärsimättä.

Voiko linssikeiton valmistaa perinteisesti liedellä tai haudutuspadassa?

Kyllä voi. Kiehauta keiton ainesosat suuressa kattilassa, laske sitten lieden lämpötilaa ja anna keiton kiehua hiljalleen puolen tunnin ajan. Vaihtoehtoisesti voit hauduttaa aineksia haudutuspadassa alhaisessa lämpötilassa kuuden tunnin ajan.

Muista lisätä ainekset samassa järjestyksessä kuin lisäisit ne painekattilaankin. Näin estät aineksia tarttumasta toisiinsa ja keittoastian pohjaan.

Kun keitto kiehuu liedellä, hämmennä sitä hyvin muutamia kertoja. Laske lieden lämpötilaa ja anna keiton poreilla hiljalleen puolen tunnin ajan. Haudutuspadassa aineksia ei hämmennetä lainkaan, aivan kuten ei painekattilassakaan.

Lisukkeita keitolle

Linssikeitto on tukeva, pääruuaksi hyvin kelpaava ruokalaji, joka sisältää runsaasti proteiineja ja kuituja, eikä se vaadi seurakseen välttämättä yhtään mitään. Jos kuitenkin haluat nauttia ateriallasi muutakin kuin keittoa, voit syödä linssikeiton leivän tai salaatin kanssa tai tarjoilla sen riisin kastikkeena.

Minkä kokoinen painekattila on valittava?

Linssikeitto on parasta valmistaa vähintään viiden ja puolen litran vetoisessa painekattilassa. Painekattiloihin on merkitty täyttöraja estämään kattilan ylitäyttö, ja ohjeen ainesten määrä ylittää pienemmän kuin viiden ja puolen litran painekattilan täyttörajan. Täyttörajoitusta noudattamalla varmistat, että ainekset kypsyvät kattilassa tasaisesti ja että kattilan sisälle pääsee muodostumaan kunnollinen paine. Mikäli oma painekattilasi ei ole riittävän suuri, voit puolittaa ohjeen ainesten määrän ja valmistaa puolet pienemmän keiton kolmen litran vetoisessa painekattilassa.

Voiko reseptin kaksinkertaistaa?

Valitettavasti ei voi. Painekattilassa kypsennettävien ainesten määrä ei saa ylittää kattilan täyttörajaa, muuten kattilaan ei synny tarvittavan suuruista painetta. Reseptistä valmistuu kahdeksan annosta, joista jokainen on noin neljän desilitran suuruinen. Keitosta jää siis varmasti syötävää vielä seuraavallekin aterialle.

Jos välttämättä haluat kaksinkertaistaa reseptin, valmista keitto samanaikaisesti kahdessa eri painekattilassa. Tämä on hyvä ja kätevä vaihtoehto, jos tahdot valmistaa paljon keittoa esimerkiksi varastoon pakastimeen.

Juoksevampaa keittoa

Kaikki eivät ole kermaisen keiton ystäviä. Keittoa voi ohentaa lisäämällä siihen kaksi desilitraa kasvislientä tai jättämällä kaksi desilitraa kuutioituja tomaatteja tai kookosmaidon kokonaan ohjeesta pois.

Kookosmaito tekee siis keitosta kermaista, mutta keittoa voi ohentaa kasvisliemellä. Lisää kasvisliemi vasta lopussa, ettei liemi täytä painekattilaa liikaa.

Varastointi, pakastus ja uudelleenlämmitys

Keitto säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa jopa 4-5 päivää.

Keiton voi pakastaa jopa kolmeksi kuukaudeksi. Varmista, että keitto on täysin jäähtynyt ennen kuin siirrät sen pakastimeen. Säilö keitto pakastimenkestävissä lasipurkeissa tai uudelleensuljettavissa Minigrip-pusseissa.

Linssikeiton voi lämmittää uudelleen kuten minkä tahansa muun ruuan liedellä, mikroaaltouunissa tai vaikkapa painekattilassa. Mikäli viimeksi mainitussa on kuullotus- tai kiehautustoiminto, käytä sitä uudelleenlämmitykseen. Ethän halua keittää ruokaa uudelleen, haluat vain lämmittää sen.

Yksittäiset annokset lämpiävät helposti mikroaaltouunissa. Lämmitä yhtä annosta 6-7 minuutin ajan sekoittaen välillä hyvin. Pienemmät tähteet lämpiävät parissa minuutissa.

Nutrition

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed orci risus, tempus eget odio vel, interdum rutrum augue. Fusce suscipit vulputate ipsum id pulvinar

 • Protien 35% 35%
 • Carbs 76% 76%
 • Calories 12% 12%

Muita painekattilaa hyödyntäviä reseptejä

porkkanakakku

kesäkurpitsalasagne

tomaattikeitto